וורדפרס או וויקס – השוואה בין הפלטפורמות

אחת השאלות הכי נפוצות של בעלי עסקים כאשר הם ניגשים לבנות אתר למותג שלהם היא - באיזה פלטפורמה כדאי לבנות את האתר? למרות שניתן לראות הרבה מאוד מידע ושיח ברשת על הנושא - נעשה לכם פה סדר אחת ולתמיד ונציג לכם את הזווית שלנו בהסתכלות על מספר פרמטרים עיקריים.

תוכן עיניינים

הקדמה

במאמר זה נשווה בין שתי הפלטפורמות הפופולריות ביותר כיום לבניית אתרי אינטרנט. וורדפרס, הפלטפורמה הנפוצה ביותר שקיימת היום בשוק אתרי האינטרנט, מכסה כ40.4% מכל אתרי העולם (כ455,000,000 סה"כ).

לעומתה מככבת בשנים האחרונות במדיה וויקס, פלטפורמה ידידותית ששמה לה כמטרה להנגיש לכלל האוכלוסייה את האופציה לבנות אתר אינטרנט ללא בעל מקצוע.

נדבר על ההבדלים בין הפלטפורמות, היתרונות והחסרונות של כל אחת מהן ואיך לבחור איזו מהן מתאימה לעסק שלכם?

חשוב לציין כי אין נכון או לא נכון בשאלה הזו, כל עסק והצרכים והנתונים הספציפיים שלו. אנחנו כאמור, מפתחים אתרים בפלטפורמת וורדפרס מתוך אמונה שוורדפרס יודעת לתת מענה רחב וכולל לכלל העסקים, אבל אין ספק שגם פלטפורמת וויקס יודעת לתת מענה יפה לחלק מהעסקים, בייחוד אלו שבתחילת דרכם.

ההבדל העיקרי בין WordPress ו-Wix

על מנת להבין לעומק את ההבדלים, היתרונות והחסרונות של הפלטפורמות, חשוב להבין את הבסיס שלהן.

וויקס – היא מערכת קוד סגור. כלומר, כל קבצי הקוד באתר נכתבו ע"י וויקס עצמה ולנו כמשתמשים, אין גישה אליהם ולא ניתן לבצע בהם שינויים/עדכונים/תוספות. 

וורדפרס – היא מערכת קוד פתוח. כלומר, קבצי הקוד פתוחים לכולם וניתן לערוך אותם ללא הגבלה. 

מה זה אומר בפועל ומה המשמעות של זה עבור בעלי העסקים שרוצים לבנות אתר עבור המותג שלהם? שבמערכת קוד פתוח (וורדפרס), תהיה לכם גמישות ויכולות בלתי מוגבלות לפתח את האתר בדיוק איך שחלמתם עליו, ברמה הפוקנציונלית, העיצובית והאסטרטגית. 

כך שבגדול, אם אתם בעלי עסק שמעוניינים להקים אתר פשוט ובסיסי ואין לכם יותר מדי משאבים כמו זמן ותקציב – וויקס תוכל להוות פתרון די טוב מבחינתכם.

לעומת זאת, אם דרושה לכם שליטה טובה יותר במה שנעשה בתוך האתר ויש לכם צרכים ייחודיים וספציפיים יותר, וורדפרס תתאים לכם יותר.

קלות ומהירות הפיתוח

וויקס מחזיקה בכלי בנייה קל ועוצמתי. הם מציעים ממשק קל, שמאפשר גם לאנשים חסרי ניסיון, שאינם מהמקצוע, לבנות לעצמם אתר. מצד אחד – זה מאפשר לבנות אתר בצורה מהירה יחסית ובעלויות יותר נמוכות ומצד שני – התוצאה ברמת העיצוב, הפיתוח וחווית המשתמש היא כמובן פחות מקצועית, ייחודית ומותאמת אישית. ניתן כמובן גם לקחת איש מקצוע שיבנה לכם את האתר בוויקס, אבל זה ככל הנראה לא ישפיע על קלות ומהירות הבנייה מכיוון שכאמור, הפלטפורמה סגורה ומוגבלת ולכן הבנייה היא די בסיסית ולא דורשת הרבה. 

ככלל, תהליך הפיתוח בוורדפרס הוא בהחלט ארוך יותר בעיקר כי וורדפרס היא מערכת עם הרבה יותר אפשרויות ולכן לוקח יותר זמן לאפיין ולבצע את כל הדרישות העיצוביות והפונקציונליות. גם בוורדפרס ניתן כמובן לבנות את האתר בצורה עצמאית וללא איש מקצוע, אבל לעומת וויקס – צריך לקחת בחשבון שיש פה עקומת למידה וזמן לא מועט שצריך להשקיע על מנת ללמוד לעבוד איתה. 

עיצוב מתבנית

בשתי הפלטפורמות ניתן להשתמש בתבנית על מנת להתחיל לעצב את האתר. 

לוויקס קיימות 500+ תבניות עיצוב מהן תוכלו לבחור. כל אחת מהן רספונסיבית לחלוטין (מתאימה לכלל סוגי המסכים) ובנויה באמצעות HTML5. תוכלו בקלות לבחור תבנית שמתאימה לכם ולשחק איתה בהמשך.

התבניות הללו מסווגות לפי סוג האתר אותו אתם מתכוונים לבנות, אם זה בלוג, חנות או דף תדמית פשוט. ניתן לפלטר את התבניות גם לפי קטגוריות שונות לפי תחום העיסוק כך שיש מגוון די רחב. חסרון בולט הוא שברגע שבחרתם תבנית אין דרך חזרה. 

בוורדפרס יש עשרות אלפי תבניות שמפוזרות ברחבי האינטרנט, חלקן בחינם וחלקן בתשלום. אם תבחרו בתבנית בתשלום לרוב תקבלו גם שירותי תמיכה נלווים. כמו כן, תוכלו למצוא החל מתבנית קטנה בעלת עמודים ספורים ועד לתבנית שתבנה לכם חנות שלמה עם מוצרים, דף חנות, דף תשלום וכו'.

בוורדפרס, תוכלו להתחרט ולהחליף תבנית בקלות ובכל זמן מתי שרק תרצו, לעומת וויקס שבה אין דרך חזרה לאחר בחירת התבנית.

שרת האחסון

שרת האחסון שאתם בוחרים לאתר שלכם הוא דבר קריטי ביותר בכל הקשור למהירות האתר וחווית המשתמש (ניתן להרחיב על כך במאמר – אופטימיזציית מהירות האתר). 

כשאנחנו מדברים על ההבדלים בין וויקס לוורדפרס, אחד הדברים הכי קריטיים זה היבט שרת האחסון. 

וויקס הם הספק שלכם להכל. כלומר, אתרי וויקס – מאוחסנים בוויקס עצמה (אגב, גם הדומיין הוא דומיין של וויקס!). יש לכך יתרונות וחסרונות – אתם מחויבים לאחסון של וויקס ובמידה ואתם לא מרוצים, לא תהיה לכם יכולת לעבור לשרת אחר שנותן לכם מענה יותר מדויק לצרכים שלכם. מצד שני, אם אתם לא רוצים להתעסק בבחירת שרת ורוצים להקים אתר במהירות ובלי יותר מדי התעסקות, אולי זו תהיה אופציה עדיפה עליכם. 

בוורדפרס לעומת זאת, תוכלו לבחור את שרת האחסון הנכון לצרכים שלכם וגם להחליף אותו במידה ויהיה צורך או לא תהיו מרוצים.

תוספים ואפליקציות

לשתי הפלטפורמות קיימות הרחבות חיצוניות שמטרתן להוסיף יכולות שאין בהכרח בחבילה הבסיסית שלהן. בוויקס הן נקראות "אפליקציות" ובוורדפרס הן נקראות "תוספים" (או "פלאגינים"). נבחן כעת מהם אותם תוספים ואפליקציות ואיזה שימוש ניתן לעשות איתם.

וויקס מחזיקה ב200+ אפליקציות שאותן ניתן להוסיף לאתר. הן מציעות מגוון רחב של פיצ'רים כמו טפסים למיניהם, גלריית תמונות, תגובות, רשתות חברתיות ועוד.

לאחר הצצה בחנות האפליקציות ניתן יהיה להבחין כי רובן בחינם, וגם לאפליקציות מסוימות בתשלום יש גרסת לייט שהיא בחינם. בשביל לרכוש אפליקציה שאינה חינמית תאלצו לשלם תשלום חודשי קבוע. למרות שיש אוסף מוגבל של אפליקציות שאותן תוכלו להתקין באתר וויקס, לרוב תמצאו את מבוקשכם כי הן מכסות את רוב הפיצ'רים המבוקשים בקרב מקימי אתרים. 

בשונה מוויקס, בפלטפורמת וורדפרס קיימים לא פחות מ55,000 (!) תוספים שעומדים לרשותנו. כמו שאתם יכולים לתאר לעצמכם, אם יש פיצ'ר שתרצו באתר שלכם כנראה שתמצאו אותו בחיפוש קצר באתר הרשמי של וורדפרס.

בין אם אתם רוצים לבנות אתר חנות, תיק עבודות או פילטרים מיוחדים לפוסטים של הבלוג שלכם, תוכלו למצוא תוסף שיעזור לכם לבנות זאת ללא ידע מוקדם בקוד. במילים אחרות, אפשר לעשות כמעט הכל עם וורדפרס. יש לא מעט תוספים שתמצאו בחינם אבל גם לא מעט כאלו בתשלום.

קידום אורגני - SEO

בהיבט של פעולות SEO פשוטות ובסיסיות – וויקס בהחלט עושה עבודה לא רעה. כאשר אנחנו מדברים על פעולות מורכבות יותר שבהחלט נחוצות בשוטף על מנת לקדם אורגנית את האתר שלנו – אין ספק שוורדפרס נותנת מענה רחב ומספק יותר. 

וורדפרס היא המערכת הידידותית ביותר למקדם האתרים האורגני. יש תוספי עזר כמו YOAST המוכר והאהוב שמקל מאוד על התהליך ומספק הכוונה מצוינת.

עוד נקודה חשובה בהקשר הזה, היא הנוחות, היעילות והמהירות שבה ניתן לבצע פעולות לקידום אורגני. בוורדפרס, הממשק הרבה יותר מונגש ונוח בהקשר זה לעומת וויקס ולכן, ביצוע הפעולות יהיה נוח ומהיר יותר. 

אבטחה ועדכון גרסאות

בוויקס האחריות על תחזוקת האתר היא של וויקס עצמה. כחלק מהתשלום שאתם משלמים להם, הם אחראיים על אבטחת האתר ועדכון הגרסאות. כמו כן, חשוב להגיד שבגלל שוויקס היא מערכת בקוד סגור, היא פחות רגישה לפריצות ובעיות אבטחה. 

בוורדפרס האחריות על האתר היא שלכם, כך גם על האבטחה שלו ועדכון הגרסאות. צריך לקחת בחשבון שאתר וורדפרס דורש תחזוקה שוטפת ובשביל זה בדיוק רוב אנשי המקצוע בתחום נותנים גם שירות של תחזוקה שוטפת על מנת לעדכן גרסאות, הסרת תוספים ועדכונם, ביצוע פעולות אבטחה וכדומה. 

לסיכום

כמו שציינו בהתחלה, אין תשובה אחת ברורה לשאלה של איזו פלטפורמה עדיפה. זה מאוד תלוי בצרכים של העסק, בשלב בו הוא נמצא ובמשאבים שיש בידיו.

וויקס בהחלט יכולה להתאים לעסקים זעירים בתחילת דרכם, שצריכים פיתרון מהיר ומיידי, ללא השקעה גדולה של משאבים. חשוב לקחת בחשבון את כל הנתונים באופציה זו – האתר לא שלכם, הוא מוגבל מבחינה עיצובית ופונקציונלית ובעיקר – הוא לא יוכל לגדול יחד איתכם בעסק. כשתרצו לגדול והצרכים של העסק יתרחבו וישתנו – תצטרכו לבנות אתר חדש מאפס. 

וורדפרס ככל הנראה תתאים יותר לעסקים קצת יותר מבוססים, שמחפשים לגדול ולשלוט באתר באופן מלא. גם פה צריך לקחת בחשבון שאתר וורדפרס דורש יותר תחזוק בשוטף (באופן עצמאי או ע"י איש מקצוע).

אם אתם שואלים אותנו באופן אישי, לא סתם בחרנו להתבסס בסטודיו שלנו על פלטפורמת וורדפרס. אנחנו חושבים שלרוב העסקים זו תהיה הפלטפורמה העדיפה מכיוון שהיא מאפשרת גמישות רבה ויכולת להגשים כל ויז'ן אסטרטגי, עיצובי או פונקציונלי ואנחנו מאמינים שזו הדרך הנכונה לנהל ולהציג את הנכסים שלכם ברשת. אנחנו מסתכלים על אתר כנכס אסטרטגי משמעותי ומוביל בעסק שלכם ולכן אינספור האופציות הן קריטיות וחשובות מאוד, בייחוד לעסק שרוצה לגדול, להתפתח ולהיות גמיש לשינויים ועדכונים. 

מדריכים נוספים חמים מהתנור

אבטחת אתר תמונה ראשית
עיצוב ופיתוח אתרים

אבטחת אתרי אינטרנט

אבטחת אתרי אינטרנט היא סוגיה חשובה שעולה אצל כל בעל אתר ואצל כל איש מקצוע בתחום.
מה הסכנות שאורבות לאתר שלנו ברשת?
מה הגורמים שמביאים לכך שאתר הוא לא מאובטח ומהן הפעולות שיגנו על האתר ויאבטחו אותו בצורה המיטבית?

צ'ק ליסט
עיצוב ופיתוח אתרים

בדיקות שעלינו לעשות לפני העלאת אתר לאוויר

מזל טוב! סיימתם בהצלחה את תהליך האפיון, העיצוב והפיתוח של האתר שלכם.
אבל מה עכשיו? מה עוד צריך לעשות כדי להשיק את האתר בצורה המיטבית ביותר?